Şebeke Bağlantılı (On-Grid) Sistemler
Şebekenin mevcut olduğu yerlerde, Şebeke ile senkronize çalışan uygulamalardır. Şebeke ile senkronize çalışması sayesinde güneşten üretilen enerji eğer tüketim yerinde kullanım varsa burada kullanılıyor. Eğer kullanım yoksa veya üretilen enerji kullanılan enerjiden fazlaysa, üretilen enerjinin bu kısmı devletin alım garantisi ile şebekeye veriliyor. Burada kullanılan çift yönlü sayaç veya devletin ön gördüğü sayaçlar sayesinde şebekeden ne kadar tüketildiği ve şebekeye ne kadar verildiği gibi tüm veriler kaydediliyor. Bu sayede üretilen enerjinin 1Wp’inin bile boşa gitmemesi sağlanmış oluyor.Elektrik aboneliği olan her kez bu sistemleri kullanıp tasarruf edebilir.
Şebekeden Bağımsız (Off-Grid) Sistemler
Şebekenin bulunmadığı yerlerde ihtiyaç duyulan enerjinin tamamının güneşten karşılandığı projelerdir. Akü destekli uygulanan bu projelerde üretilen enerjinin tamamı akü grubunda depolanır ve ihtiyaç duyulduğu an bu akü grubundan kullanılır. Burada profesyonel bir çalışma yapmak çok önemlidir. Tüketim cihazlarının ve bunların ne kadar enerji tükettiğinin iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Gerekirse yedekleme süresi biraz uzun tutularak güneşin olmadığı günlerde de enerji kesintisinin önüne geçilebilir.B u sistemler jeneratörle kıyaslandığında çok mantıklı ticari sonuçlar doğurmakta ve bu yatırımlar çok kısa sürede kendini amorti edebilmektedir.
Lisanssız Elektrik Üretimi
500 KWh ALTI BAĞLANTI KURULUMU
500 KWh a kadar kendi ihtiyacınızı karşılamak ve ihtiyaç fazlasını dağıtım şebekesine satmak için yapılması gerekenler;
1- Kendi adınıza ya da şirketiniz adına mevcut bir elektrik aboneliğiniz olacak,daha doğrusu ancak elektrik abonesi kişiler bu sistemden faydalanabilecek. Elektrik abonesi olmayanlar şebekeye bağlı sistem kuramaz
2- Elektrik abonesi kişiler, ev veya iş yerleri çatısına ya da bahçesine sistem kurabilecekleri gibi, dağıtım şirketinin yetki sınırları içinde kalmak kaydı ev veya iş yerleri dışında başka bir alana (mesela köyündeki bir araziye, çiftliğe)kurabilirler.
3- Güneş Enerjisinden Elektrik üretim tesisi kuracak kişi İlgili dağıtım şirketi il müdürlüğüne Ekte sunulan başvuru formunu doldurarak müracaat edecek Başvuru formu ekinde, Elektrik faturasını , Tesis kuracağı yerin Tapu aslını ya da onaylı suretini ya da onaylı kira kontratını Başvuru bedeli olan 250 TL yi yatırdığına dair belgeyi, Kuracağı tesisin tek hat şemasını sunmak zorundadır.
4- Bütün evrakları tam olan müracaatlar dağıtım şirketince her ayın 20 sinde açıklanır.
5- Müracaatı kabul edilenler Dağıtım şirketi, Müracaatın kabul edildiğine dair bir yazı gönderir.
6- Kendisine yazı gelen kişi, 180 gün içinde üretim tesisi için gerekli tüm prosedür ve işlemleri tamamlayıp projesini dağıtım şirketine onaylatır. .
7- Projenin onayından sonra tesis kurulur ve dağıtım şirketi tarafından test edilip onaylandıktan sonra şebekeye elektrik satışı başlar.
SMC ENERJİ FİRMASI, MÜRCAAT EVRAKALRINIZIN HAZIRLANMASINDA VE SİSTEMİN PROJE, KURULUM VE DEVREYE ALINMASINDA SİZE KUSURSUZ HİZMET SUNAR.
GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (GES)
Güneş Enerjisi Santrali kurmak isteyen yatırımcının sırasıyla yapması gerekenler;
1- Belirlenen 27 bölge içerisinde 1620kwh/m2 ve üzerinde ışınım değeri olan arazi tespit edilecek; Tespit edilen arazi Orman, Mera ve Tarım alanı olmayacak, Sit alanı, maden Sahası veya yol, boru hattı gibi kamuya ait bir proje alanında olmayacak.( Ek-1 EPDK Kurul kararı)
2- Tespit edilen arazinin GES yatırımı için uygun olduğunda dair, Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığından veya ilgili bakanlıktan izin işlemi yapılacak
3- Devlet arazileri ile uğraşmak istemeyen yatırımcı, madde 1 de belirtilen yerler haricinde arazi satın alacak
4- Arazi temininden sonra, en az altı aylık ölçüm için GÜNEŞ ÇLÇÜM SİSTEMİ kurulacak ve kurulumun fotoğrafları çekilerek, sistemde kullanılan cihazların, belgeleri ile birlikte, MGM ‘ nün Ölçümlere dair tebliğinde belirtilen başvuru dilekçesi doldurularak ve 3.000 TL başvuru bedeli yatırılarak MGK’ne müracaat edilecek (Ek-2 MGM Ölçüm tebliği)
5- En az altı aylık sahada yapılan ölçümler süre sonunda MGM ne onaylatılacak ve kalan süreler için veri satın alınacak
6- EPDK ‘nın GES Lisansları için belirlediği tüm evraklar tamamlanarak 10-14 Haziran 2013 tarihinde EPDK ‘ya GES lisansı için müracaat edilecek.
7- İstenen belgeler ve ölçümleri tam olan müracaatlardan aynı bölge için birden fazla başvuru var ise, Açık eksiltme ihalesi için dosyalar TEİAŞ’a gönderilecek. TEİAŞ en erken 30 gün sonraya yarışma için gün tayin ederek ihale yapacak ve ihale sonunda en fazla eksiltme bedeli veren firma’ ya lisans verilmek üzere doysa tekrar EPDK ya gönderilecek (Ek- Eksiltme Yarışması düzenlemesi)
8- GES lisansı alan firma; Santral projesini hazırlayarak EPDK ya sunacak, projenin onaylanmasından sonra belirlenen santral inşası tamamlanacak. Tamamlanın projenin onayından sonra santral devreye alınacak
SMC ENERJİ FİRMASI; BÜTÜN BU İŞLEMLERİ VE LİSANS İÇİN YAPILMASI GEREKEN HER TÜRLÜ İŞLEMLERİ YATIRIMCILAR ADINA EKSİKSİZ YAPMAKTADIR.
Danışmanlık Hizmetleri
Şirketimiz güneş konusunda yatırım öncesinde danışmanlık hizmeti vermektedir.
Talebiniz doğrultusunda projenizi oluşturarak, yapacağımız çalışmalar ışığında ihtiyacınızı en verimli ve tasarruflu şekilde karşılayacak sistemi tasarlayabiliriz.
Gerçekleştirdiğimiz bu fizibilite çalışması sonucu böyle bir yatırım öncesinde aklınıza takılan her türlü teknik ve idari sorulara doğru cevapları bulabilirsiniz.
Alternatif enerji konusunda size özel çözümler için proje formumuzu kullanabilir ya da bizlerle doğrudan temasa geçebilirsiniz.
Danışmanlık hizmetimizin kapsamındaki çalışmalar:
- Alan, zemin ve yol çalışmaları
- En yakın gerilim hatlarının incelenmesi
- Yerleşim noktasının belirlenmesi
- Bölgesel ve noktasal iklim verilerinin belirlenmesi
- Elektrik tüketiminin belirlenmesi
- En uygun enerji kaynağının/kaynaklarının belirlenmesi
- En uygun sistem tasarımının yapılması
- Kurulacak sistem için kapasite belirlenmesi
- Yatırım maliyetlerinin hesaplanması
- Yatırım seçeneklerinin sunulması
- Teşvik kapsamına elverişli durumların belirlenmesi
- Proje lisans kapsamına giriyor ise elektrik üretim lisans işlemlerinin yürütülmesi